Nyårslöften och nya vanor

Träning - en vanaTräning – en vana som sitter hårt hos mig

21 januari idag och alltså 21 dagar sedan många av oss gav nyårslöften om att starta nya vanor. Kanske var du en av dem som bestämde att du ska börja med att springa oftare, äta mer frukt, gå och lägga dig tidigare på kvällen eller laga mer mat. Hur har det gått då? För enligt plastkirurgen Maxwell Maltz tar det 21 dagar att sätta en nya vana. Detta baserade han på sina patienter, som tycktes vänja sig vid en ny kroppsdel eller förlusten av en efter just 21 dagar. Det här skrev Jessica om för några dagar sedan. Men enligt en senare studie har man sett att det i genomsnitt tar så pass mycket som 66 dagar att lära sig en ny vana. Det man tittade på då var saker som att börja med att äta en frukt varje dag eller dricka ett glas vatten varje morgon. För vissa tog det 18 dagar och för andra så mycket som 245 dagar att få in den nya vanan, vilket innebär att detta är väldigt individuellt.

Oavsett hur lång tid det tar så är det ju först när en vana har satt sig som det är enkelt att utföra det där man lovade att börja med. Men det kan ta tid innan den sitter och det måste det få göra. Det klassiska är ju att vi inte lyckas hålla våra nyårslöften och det har nog mycket att göra med att vi är för otåliga. Vi ger upp för snabbt eller kanske vanligast; vi missar en dag eller flera och tänker att nu är allt kört. Det är det inte! Börja om istället. Kämpa på! Förr eller senare sitter vanan där!

Och inte behöver det vara nyårsafton för att vi ska sätta upp mål eller avlägga löften. Gör det idag, den 21 januari, istället. Om du känner att du behöver det vill säga!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.