Nyttig köttfärspaj

Idag lagade jag en nyttig variant på köttfärspaj. Den blev jätte god!

Pajen innehåller linser tillsammans med köttfärs. Själva pajdegen innehåller mosad potatis och minimjölk istället för smör, och mjölsorterna är av de fiberrika slagen. Detta gör att pajen blir mer fiberrik och får lägre fetthalt än en vanlig paj.

Jag hittade receptet på Tasteline.com:

4 portioner

Pajdeg:
1,5 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 kokt mosad potatis
1 dl minimjölk

Köttfärsfyllning:
300g nötfärs
1 dl linser
1 lök
2 vitlök vitlöksklyftor
timjan
oregano
paprika
grillkrydda eller tacokrydda
salt, peppar
1 dl ost 12 % fett

Äggstanning:
2 ägg
1 1/2 dl minimjölk
Salt, peppar


Gör så här:
1. Sätt på ugnen, 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajskalet, tryck ut den i en form, helst med löstagbar kant. Eftersom degen är superkladdig kan det vara bra att jobba med lite blöta händer. Nagga botten med en gaffel.

2. Förgrädda skalet cirka 8 minuter. Koka linserna i saltat vatten. Stek köttfärsen utan fett tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Tillsätt kryddor, tomatpuré och de kokta linserna. Koka ihop. Vispa ihop äggstanningen. Häll köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggstanningen och strö över osten.

3. Tillaga i 225 grader i ca 20-25 min. Känn på äggstanningen med en gaffel, pajen är klar när fyllningen är lite fast. Låt pajen vila 10-15 minuter så att den stadgar sig.


Om ni är intressera av näringsinnehållet per portion så får ni det här:
Kalorier 411 (kan jämföras med vanlig paj:
650)
Protein 33 g (vanlig paj: 35 g)
Fett 11,5 g
(vanlig paj: 40 g)
Kolhydrater 42,5 g (vanlig paj: 37 g)
Fibrer 5,4 g (vanlig paj: 1,8 g)
C-vitamin 5,5 mg (vanlig paj: 2,7 mg)

Prova att göra denna paj. Jag kan verkligen rekommendera den! Jag åt den tillsammans med en grönsallad med tomat och avokado. Mums!


2 Comments
  1. Mumspaj! Helt otroligt att den är så pass nyttig som den är. Den gör jag gärna fler gånger! Tack för tipset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.