För ett tag sedan såg jag att Träningsglädje-Sara hade bakat proteinbollar. Dessa bollar påminner om havrebollar då de består av havregryn till stor del. Men de är långt mycket nyttigare än de traditionella havrebollarna då de varken innehåller smör eller socker.

Jag blev inspirerad av Saras bollar och bestämde mig idag för att prova. Jag gjorde om receptet lite och gjorde dessa proteinhavrebollar, som jag väljer att kalla dem, på mitt sätt. Här hittar du receptet.

Proteinhavrebollar
10-12 bollar

4 dl fiberhavregryn
1 dl jordnötssmör
4 dl proteinpulver (jag tog med chokladsmak)
3 msk krossade linfrön
1 dl vatten
ev kokosflingor

Blanda smeten på samma sätt som du blandar en vanlig havrebollssmet. Jag använde en sked och blandade runt med den. Rulla smeten till bollar. Lägg bollarna på en tallrik. Om man tycker om kokos kan man rulla dem i kokos. Vi hade inget kokos hemma så jag fick hoppa över det. Låt bollarna kallna i kylen eller en stund i frysen.

Dessa proteinhavrebollar är perfekta att äta som ett mellanmål eller snacks. Då de innehåller både långsamma kolhydrater, proteiner och fett ger de en bra näring för ett mindre mål. Komplettera med en frukt så har du ett perfekt mellanmål!

Jag kommer förvara mina proteinhavrebollar i frysen och ta fram ett par i taget vid behov. Jag har precis provsmakat en av dem och de är riktigt goda. De gick dessutom ruskigt snabbt att göra, så jag kan verkligen rekommendera er att prova att göra dessa!

34 Comments

 1. Verkar riktigt mumsiga och nyttiga. Mums. Skulle du gissa att näringsinnehållet med % protein, fett och kolh. är ungefär som olika typer av recovery eller proteinbars?

 2. Ja dessa proteinhavrebollar var riktigt mumsiga!

  Sofie, jag vet inte exakt… Men jag skulle gissa att bollarna har en likvärdig sammansättning vad det gäller protein, fett och kolhydrater som återhämtningsbars. Ett par av dessa bollar är helt klart perfekt att ta efter ett träningspass!

 3. Dessa låter himla goda. Behöver tips på bra mellanmål då jag kommit igång med träningen igen. Har nämligen upptäckt att jag behöver äta fler ggr per dag än huvudmålen för att orka hela vägen om jag tränar, tillbaka till mellis!

 4. Dessa ser GODA ut, skall laga imorgon.
  Hur många kan man äta till mellanmål? Har du räknat ut hur många kalorier de har per boll eller sats? så man vet… ; )

 5. Jag har tyvärr inte räknat på kalori per boll. Men jag tycker att en eller två bollar är lagom till mellanmål. Det är bra att komplettera med någon frukt eller grönsak också.

 6. Det såg riktigt gott ut. De här måste jag helt klart testa att göra i helgen!

 7. Jag har gjort dessa idag! :) Brukar aldrig ha proteinpulver hemma men hittade en “provpåse” med choklad-hallon-smak i en låda. Blev gott :D

 8. Anonym: För tillfället har jag detta proteinpulver: http://fitnessochhalsa.blogspot.com/2010/01/laddat-upp-med-nytt-proteinpulver.html. Men jag brukar variera. Jag har precis beställt nytt proteinpulver från Holistic, som jag ser fram emot att testa.

  Martina Danielsson: Jag tycker att du kan testa med jordnötssmör, för de smakar inte så mycket av det. Men annars kanske det fungerar att ta lite mera vatten istället. Jag kan tyvärr inte komma på något annat alternativ som är hälsosamt.

  JoHo: Roligt att du gjorde dessa idag!

 9. Precis gjort en sats här hemma. Har inget jordnötssmör men hittade på en annan sida att man kunde göra eget genom att mixa jordnötter med lite rapsolja. Det blev super och bollarna blev supergoda. Väldigt mäktiga så som mellis blir de nog bra:-)

 10. Tror du att det funkar med proteinpulver med smak av vit choklad och jordgubbar? Tack för en bra blogg! :)

 11. Anonymous Reply

  hej, tror du det går bra med vanliga linfrö eller måste det vara krossade?

 12. Jag har inget proteinpulver men funkar det att helt strunta i det eller göra på något annat sätt? :)

 13. Så himla bra idé! Testade utan proteinpulver men med kakao, det blev riktigt bra, fast lite smuligt. Undrar däremot, ger proteinpulvret någon sötma? För jag fick bita i det sura äpplet och tillsätta en liten skvätt sött i mina för att de inte skulle bli så bittra av kakaon.

  • Smart att tillsätta kakao i, men jag kan förstå om det smakade ganska bittert då kakao är bitter i sig. De flesta proteinpulver är något söta i smaken så det förklarar varför du ville tillsätta något sött. Vet inte vad du använde, men ett tips där kan vara att ta lite agavesirap eller kanske stevia.

 14. Anonymous Reply

  Jag tycker det låter som ett väldigt bra mellanmål men jag är tyvärr allergisk mot jordnötter, undra vad jag kan använda istället?

 15. Anonymous Reply

  Ja, jag är tyvärr allergisk mot alla typer av nötter. Jättetråkigt eftersom de flesta nyttiga mellanmål och desserter innehåller nötter! :(

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.