Snart är det påsk och det är trevligt, tycker jag. Då får jag njuta av några extra dagars ledighet och dessutom får vi roligt besök av min syster och svåger från England. Det är också en tid då man samlas med familj och släkt runt påskbordet och äter goda middagar. Ofta brukar påskmiddagarna bestå av bufféer där man kan välja av olika rätter. Jag tänkte därför tipsa om hälsosam påskmat, den som näringsmässigt är bäst för oss att äta.

halsosam paskmat

Ägg – Jag älskar kokade ägg och detta är en riktigt bra proteinkälla. I äggulan finns även bra fetter. Om man vill dra ned på kaloriintaget kan man välja att bara äta äggvitan. Men jag tycker att det är synd att hoppa över äggulan då den är god och innehåller en massa nyttigheter. Passa på att äta mycket ägg när det är påsk!

Sill – Detta är en fet fisk, som innehåller de viktiga och hälsosamma omega-3 fetterna. Det man kan vara lite försiktig med är att äta för mycket av de inläggningar som sillen ligger i. Det bästa är om man äter vanlig inlagd sill, som är inlagd i en klar vätska.

halsosam paskmat lax
Lax – Detta är helt klart min favoritfisk! Den är god och nyttig med rikligt med hälsosamma omega-3 fetter. Gravad, rökt, ugnsbakad, kokad, all sorts lax är bra mat.Kokt potatis – Det brukar finnas kokt potatis på påskbordet och det är en bättre kolhydratskälla än till exempel potatismos eller gratänger.

Knäckebröd – en skiva grovt knäckebröd till maten smakar bra och ger bra kolhydrater.

Grönsaker – Jag tycker att man ska satsa på att äta så mycket grönsaker som möjligt. Om det är du själv som kommer att stå för påskbuffén är mitt tips att du satsar på fräscha, vegetariska rätter som till exempel en mättande bönsallad och avokadotårta.

halsosam paskmat choklad
När det är påsk tycker jag man ska njuta av påskgodis och chokladägg om man tycker att det är gott. Man bör undvika att äta det i extrema mängder, men självklart ska man unna sig att äta av det man tycker är gott när det är påsk. Läs mer om nyttig påskmat här.Vilken är din favorit i matväg när det är påsk?

6 Comments

 1. Mycket smart inlägg! Javisst finns det otroligt mycket gott att äta i påsk, ska frossa i ägg! Fast längtar nog mest till chokladen.. hehe ;)

 2. Älskar, precis som tidigare kommenterare, ägghalvor – helst med majonäs, dill och räkor på! :P Sill har också blivit en favorit på senare år. Tyckte inte alls om det när jag var yngre. Lax är också alltid gott, men det brukar vi inte ha på mammas påskbord tyvärr då hon har svårt för alla sorters fisk. Hon tar inte ens i sillburken, haha!
  Choklad lär det säkert också bli litegrann. Men jag är först och främst en matnjutare faktiskt, inte gottegris.

 3. Ägg är definitivt högt på listan, med lite majonäs, räka. Men lax i alla former, brukar bli gravad vid påsk. Vi har ett traditionellt påskbord hemma med allt från Jansson, köttbullar mm. Jag kommer äta av allt, med måtta såklart. Men mindre mängder av ex Jansson och mer av dom nyttiga alternativen. Lite godis kommer det också bli.

  • Låter härligt!
   Jag läste dock fel först och tyckte att du skrev “brukar bli gravid vid påsk”. Det hade blivit ganska många barn efter några påskar! ;-)

 4. Pingback: Mina bästa påsktipset - ett inlägg med alla tips du behöver inför påsk!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.