Det finns ganska mycket en arbetsgivare kan göra för sina anställda för att skapa en hälsosam arbetsplats. Och det är definitivt något som gynnar alla parter och väl värt att investera i då frisk och pigg personal helt klart gör ett bättre jobb. Genom att äta bra, balanserad och varierad kost, röra på sig tillräckligt mycket och arbeta i en miljö som är hälsosam för kropp och skäl blir man piggare och friskare. Det är i alla fall min uppfattning.

Följande punkter tycker jag är viktiga på arbetsplatsen för att det ska vara en hälsosam plats för personalen:

  • Frukt på jobbetPå mitt kontor får vi ett par fruktkorgar varje dag. Frukten går åt snabbt, vilket är ett tecken på att den uppskattas av personalen. Detta är ett enkelt sätt att se till att personalen får i sig vitaminer och mineraler i form av frukt istället för bullar och kakor till fikat.
  • Friskvårdsbidrag – När företaget erbjuder ett bidrag till träning och friskvård är chansen större att personalen kommer igång med sin träning. Detta leder helt klart till att personalen också mår bättre då träning är förutsättning för att må bra.
  • Lättillgänglig hälsosam mat, som till exempel Mat på Jobbet – Många tycker det är svårt eller har inte tid att ta med sig matlåda till jobbet. Det kan vara ganska svårt att hitta vettiga lunchställen ute, som serverar hälsosam mat. Då är det perfekt om arbetsplatsen har en kyl på jobbet med bra mat, som man kan köpa när hungern faller på. Vi har ett par kylar från Mat På Jobbet hos oss och de är väldigt populära kan jag säga!
  • Massage – Om man jobbar på kontor och sitter mycket framför datorn kan man få stora problem i nacke och rygg om man inte ser till att ta massage emellanåt. Detta är egentligen en ganska liten investering för företaget om man tänker på vilka problem det kan innebära för vissa om de inte skulle få massage.
  • Gemensamma träningsaktiviteter – På mitt jobb erbjuds aktiviteter såsom fotboll, golf, badminton och gruppträning regelbundet. Detta är viktigt både för personalens hälsa och som team building syfte.
  • Gym eller liknande träningslokal – Vi har ett gym på jobbet och det är relativt många som utnyttjar det, vilket är kul att se. Om man jobbar på ett tillräckligt stort företag tycker jag att det ska finnas möjlighet att få tillgång till en sådan typ av träningslokal.
  • Ljusa, luftiga lokaler med bra luft och ventilation – Detta tycker ja är en självklarhet med tanke på att man vistas i jobbets lokaler ungefär 45 timmar i veckan.

Jag förstår att det kan vara svårt för en arbetsgivare att erbjuda allt detta. Det har naturligtvis med att göra hur stort företaget är. Men om man som arbetsgivare åtminstone kan erbjuda en eller två av dessa punkter tycker jag man har kommit långt.

Hur ser det ut på era jobb; har ni en hälsosam arbetsplats?

1 Comment

  1. Om fler arbetsgivare tänkte på detta skulle ju hela samhället vinna på det. Mindre sjukskrivningar, vårdkostnader, arbetsförlust osv. Keep up the good work!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.