Gjorde en smulpaj på eftermiddagen på de rabarber som jag plockade in från trädgården tidigare idag. Ville testa att göra en nyttig rabarberpaj, med stevia och utan vitt mjöl, men visste samtidigt att det brukar vara den paj med socker och vitt mjöl som brukar vara populärast bland hos de andra i familjen. Så jag valde att göra en smulpaj med båda varianterna.
Vi har fått mycket rabarber i år så de stjälkar jag tog idag var bara en liten del av så många som har kommit. Tidigare i somras gjorde jag en paj av hallon och rabarber. En god smakkombination. Men idag satsade jag bara på rabarbern i pajen.

Nyttig rabarberpaj med stevia och havregryn

en halv form

  • 4 stjälkar rabarber
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 2 msk stevia
  • 50 gram smör
  • 1-2 msk stevia
  • kardemumma
  • 1 msk potatismjöl

Skölj och skiva rabarbern. Smöra en pajform med smör. Lägg i rabarberskivorna. Pudra över stevia, kardemumma och potatismjöl.

Blanda havregryn, stevia och smör i en bunke. Rör ihop snabbt. Smula detta över rabarbern i pajformen. Ställ in i ugnen på 225 grader och grädda i 15-20 minuter.
  

Rabarbersmulpaj med socker och vitt mjöl

en halv form
  • 4 stjälkar rabarber
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 50 gram smör
  • 1-2 msk stevia
  • kardemumma
  • 1 msk potatismjöl
Skölj och skiva rabarbern. Smöra en pajform med smör. Lägg i rabarberskivorna. Pudra över socker, kardemumma och potatismjöl.
 
Blanda havregryn, mjöl, socker och smör i en bunke. Rör ihop snabbt. Smula detta över rabarbern i pajformen. Ställ in i ugnen på 225 grader och grädda i 15-20 minuter.

 

Njut av pajen med vispgrädde, vaniljglass eller vaniljsås. För vår del blev det vaniljglass denna gång. Gott!

Den nyttigare pajvarianten blev riktigt god. Stevian gav den en söt smak, men den var forfarande samtidigt syrlig av rabarbern. Men om jag måste välja vilken som var godast så vinner ändå pajvarianten med socker och mjöl. Svårslaget trots allt!

minska-sockersugI samarbete med mitt egna företag Health by Karin vill jag presentera min webbkurs Sött utan socker som kan hjälpa dig att hitta till ett mer balanserat förhållande till socker och minska ditt sockersug.

>>> Just nu erbjuder jag hela 30% rabatt på webbkursen Sött utan socker – Klicka på länken för att ta del av det! <<< Ange rabattkoden “maj”.

Rabatterbjudandet gäller fram till och med 31/5 2017

6 Comments

  1. Anonymous Reply

    Original recepten slår allt:)
    Jag kör på mammas gode paj, med allt:)

  2. Pingback: Sockerfri och glutenfri äppelpaj - recept - Fitness & HälsaFitness & Hälsa

  3. Pingback: Sommarlov och lästips i sommar

Write A Comment