Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Enkla och goda fiskrätter

dillfisk (3)

Jag har tidigare skrivit om att vi har lite svårt för att hitta fiskrätter som alla i familjen gillar. Vissa fiskar och fiskrätter gillar bara jag, som tonfisk, makrill och fisksoppa. Och andra fiskrätter, som fiskpinnar och fiskbullar, vill jag helst undvika då de inte innehåller så mycket fisk. Kvar blir inte så många fiskrätter. Vi har kommit på några för oss nya nu under sommaren, som vi kör hårt. Men vi skulle egentligen behöva hitta några till för att få tillräcklig variation.

För att säkra upp att vi får i oss tillräckligt med näring äter jag och mannen omega 3-tillskott och Wilmer tar fortfarande D-vitamindropparna. Ändå vore det bra om vi varje vecka kunde äta fisk 2-3 gånger. Igår lagade jag till en väldigt enkel fiskrätt, som får bli en av våra återkommande sådana. Vit fisk, grädde, citron och dill tillsammans med potatis gillar nämligen alla i vår familj.

dillfisk (5)

Fisk i ugn

ca 4 portioner

 • 4-6 filéer av vit fisk, till exempel torsk eller sej
 • 2-3 dl grädde
 • saft från en halv citron
 • en knippe dill
 • svart- och vitpeppar
 • lite parmesanost

Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Skvätta över citron, klipp över dill och krydda med peppar. Slå på grädden. Ställ in i ugnen på 200 grader. Ta ut den efter ca 30 minuter, riv över parmesanosten och låt tillagas i ytterligare tio minuter.

dillfisk (6)

Servera med kokt potatis, potatismos eller ris. Komplettera med kokt ägg om du vill och ät goda grönsaker till.

grönsaker i mat (3)

Förutom fiskrätten ovan gillar vi alla min fiskgratäng, lax med potatis och romsås samt gravad lax med dillstuvad potatis. Men där tar det stopp. Fler än dessa fiskrätter har vi inte som fungerar för alla. Vi skulle alltså behöva några till att variera med. Kanske ska jag testa att panera fisk? Eller göra fiskpudding? Vet inte om det skulle gå hem hos oss. Har ni annars förslag på enkla fiskrätter, som brukar gillas av både stora och små? Jag tar tacksamt emot era tips!

6 kommentarer

 1. Här är ett recept till dig (min mans favorit). Jag har använt både Röd Snapper och Tilapia – men tror att vilken som helt vit, mild, “flaky” fisk fungerar bra. Vi brukar äta den med råris eller quinoa.

  fyi : 1/2 cup = en dryg dl 400F = 205C

  Hoppas att du provar och att det blir uppskattat av man och barn.

  Ingredients
  Four 4-ounce fish fillets (mild white fish) * (jag köper den fisk som ser färsk ut och så mycket jag tror jag behöver, brukar inte ödsla tid på exakt hur många ounce den väger. Men 4 ounce är ungefär 115g)
  Salt and freshly ground black pepper
  3 tablespoons olive oil
  2 small yellow onions, sliced with the grain (som långa, tunna “strimlor”)
  1 bulb fennel, cored and cut into very thin wedges (fänkål – tunna skivor)
  2 tomatoes, cut into small wedges
  1 teaspoon herbes de Provence
  1/2 cup white wine
  1/2 cup chicken stock
  1 lemon, juiced
  4 small pats butter
  Lemon wedges, for squeezing

  Directions
  Preheat the oven to 400 degrees F.

  Pat the fish dry and sprinkle with salt and pepper. In a large oven-safe saute pan, heat the olive oil over medium heat and cook the onions and fennel until tender and golden, 8 to 10 minutes. Add the tomatoes and herbes de Provence and cook until the tomatoes begin to soften, another 5 minutes. Increase the heat to high and deglaze the pan with the wine, chicken stock and lemon juice and let bubble for 1 minute.

  Nestle the fish fillets into the pan, sprinkle with salt and pepper and top each with a pat of butter. Place into the oven and cook until the fish is cooked through, 8 to 10 minutes.

  Broil just until a bit crusty, about 1 more minute. Squeeze lemon juice on the fish and serve.

  Smaklig måltid 😉
  – Lotta

 2. M. Familjs absoluta favorit är varmrökt lax med potatis o romsås men näst efter det kommer ma hemgjorda fiskburgare.

  Antingen malet du fisken själv i matberedaren eller så ber du fiskhandlaren att göra det för dig, då kan de oftast plocka ut små överblivna stjärtbitar om ingen annan vill ha o mala till dig, blanda lax, sej, torsk mm ca 500 g till 4pers
  Tillsätt sedan ett ägg, lite smulad fetaost, salt, peppar, timjan – forma till burgare o servera med en god romsås ellermajonäs, till hambergebröd, pommes eller en matig sallad! Nått för alla i familjen!
  Smaklig spis!
  Linda

 3. En vardagsfavorit hos mig är en superenkel och snabb fiskgratäng. Har inget recept med exakta mått men brukar köra på detta:
  Ett paket fryst torsk och 4 bitar lax som jag skär i 2 cm kuber och lägg i en ugnsform. Koka upp 4 dl grädde eller grädd/mjölk tillsammans med en burk cream cheese, 2-3 msk hummerfond, massor med dill och peppar. Häll såsen över fisken och lägg på antingen skivad tomat eller cocktailtomater. In i ugnen på 225 grader i 15-20 min eller tills den är gyllenbrun. Servera med broccoli, ris eller potatis och en god sallad. Snabbt och enkelt.

  En helgfavorit är annars laxrullader med västerbottenost! Finns ett antal recept som du lätt kan googla fram.

Lämna en kommentar

Annons
Annons