barn och socker (6)

När Wilmer var mindre och jag var föräldraledig med honom var jag väldigt noga med vad han fick för mat. Jag lagade allt själv och såg till att han varken fick salt eller socker i maten. Han är fortfarande en pojke som inte äter speciellt mycket socker då han inte tycker om godis, knappt dricker saft alls och vi försöker undvika sockrade produkter till maten.

Men sedan han började förskolan har han tyvärr fått smak för sylt till pannkaka och ketchup till makaroner. Han dricker även nyponsoppa ibland och får han välja mellan naturell och fruktyoghurt väljer han helst den sistnämnda. Det här är sådant som vi har försökt undvika att ge honom, men som serveras regelbundet på förskolan. Synd tycker jag, för har ett barn väl fått smaka på socker är det sällan det barnet väljer att avstå. När vi äter makaroner hemma nu till exempel så ber Wilmer alltid om att få ketchup till fastän vi inte ens har dukat fram det.

barn och socker (1)

Det har också blivit en vana hemma att han får sylt när vi äter pannkaka. Själv äter jag alltid färska bär till min pannkaka, men det tycker han är för surt. Så det har blivit att han får sylt istället. I det stora hela är det väl inte så farligt, men jag skulle helst önska att han ville avstå från det. Så i förrgår när vi åt pannkaksmiddag blandade jag till en egen sylt med honung som sötningsmedel istället.

barn och socker (2)

Det jag gjorde var väldigt enkelt. Jag tinade frysta bär och blandade dem med lite honung. Han åt med aptit och frågade inte ens efter någon sylt. Visst, honung är väl inte det bästa heller, men det är i alla fall mer naturligt än vanligt vitt socker. Och att göra “sylten” själv känns mycket bättre än att köpa en fabriksgjord burk.

barn och socker (3)

Igår åt vi pannkaksrester till lunch och jag kom då på att man kunde använda det som var kvar av den här bärkrämen. En kräm som är sötad med helt vanlig banan och endast består av den och bär kan ju inte bli ett bättre pannkakstillbehör. Både jag och Wilmer tyckte att det var hur gott som helst till pannkaka och jag känner mig nästan lite dum att jag inte har tänkt på det förut.

En kräm eller puré gjord på bär och banan går att äta till annat också. Jag kommer göra det ofta från och med nu och äta det till keso, kvarg, gröt och yoghurt. Eller frysa in och äta som glass.

barn och socker (4)

Barn gillar ju sött och något som nästan alla barn gör är att äta sött till fredagsmyset och som lördagsgodis. Men bara för att det är sött behöver det inte bestå av socker. Det finns alternativ till godis, klubbor, chokladbollar och glass. Jag och Wilmer gjorde ett sådant gott alternativ till godis igår: nyttiga havrebollar. Eftersom han inte är någon godisråtta så är det bara jag som har ätit av dem än så länge och jag kan intyga att de var riktigt goda. Men han tyckte det var kul att vara med och rulla dem i kokos. Kanske syns att ett barn har varit inblandad i tillverkningen?!!

Den här typen av bollar går ju att göra på lite olika sätt. Vi gjorde dem utan kakao, men vill man ha mer av en chokladboll kan man addera det.

Våra nyttiga havrebollar

ca 12 stycken

 • 8-10 torkade plommon
 • 1½ dl fiberhavregryn
 • 2 msk kokosolja
 • 2 msk jordnötssmör
 • 1 msk mandelsmör
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 dl vatten
 • kokosflingor

Mixa plommonen till en slät massa. Blanda i de övriga ingredienserna. Rulla till bollar, som du sedan rullar i kokos. Ställ in i kylen en stund innan du serverar.

Gällande barn och socker tycker jag så här: Man behöver inte vara fanatisk för på ett eller annat sätt får barnen i sig socker ändå och i små mängder är det ingen fara. Men man bör hålla koll på innehållsförteckningar och när man kan välja ett bättre alternativ så ska man göra det. Om du serverar sockerfria alternativ till sylt, saft och sockrade frukostprodukter så har du kommit långt. Om barnet vill ha ketchup så finns det varianter i butiken med mindre mängd socker. Och laga så mycket som möjligt själv, från grunden, så slipper du mycket av det socker som tillsätts i hel- och halvfabrikat.

Om barnet går på en förskola som inte serverar socker så var glad för det. På vår förskola så bjuder de aldrig på glass, godis eller tårta. När någon av barnen fyller år brukar det bjudas på exotiska frukter istället. Mycket bra. Däremot finns det ju socker i en hel del av annat som de bjuder på där. Eftersom det är så satsar vi på att ge Wilmer så lite socker som möjligt hemma och då känns det ändå okej.

8 Comments

 1. Jag brukar göra egen sylt på hallon och lite råsocker. Och vaniljyoghurt genom att blanda ner vaniljpulver och lite honung/agavesirap i den naturella. Funkar (oftast) bra. Den lilla mängd ketchup som det blir tycker jag är ok, men däremot blir det lätt för mycket saft när det väl bjuds…

 2. Jag har alltid burkar med barnmatspure hemma, blåbär och mangopure är mina favoriter. Jag använder dem som sylt, smaksättning av såser, blandar i kvargen för en härlig smak och konsistens, använder till bakning, smoothies etc. Brukar alltid bli ifrågasatt varför jag använder detta men när man väl testar själv förstår man hur bra det är :-D

  • Grymt smart av dig att ha de där burkarna hemma. De är ju väldigt goda och innehåller bara bra saker så varför ska bara barn få njuta av det?!!

 3. Det där med barn och socker är väldigt fascinerande. Jag hatade att jobba på Liseberg och sälja sockervadd, glass och läsk till familjer som uppenbarligen bara gödde sina barn. Jag kan tycka att det är okej för barn att äta lördagsgodis och kanske ha sylt till pannkakor eller ketchup till makaronerna. Men det finns ju en gräns och det viktigaste är ändå medvetenheten hos föräldrarna om vad som faktiskt stoppar i sina barn.

  • Det är synd att det är så vanligt förekommande att föräldrar mutar sina barn med socker eller ger dem de bara för att “det hör till”. Kan tänka mig att du fick se mycket sådant på Liseberg!

 4. Pingback: Godaste äppelpajen - Fitness & HälsaFitness & Hälsa

 5. Pingback: Enkla måltider - frukost och mellanmål - Fitness & HälsaFitness & Hälsa

Write A Comment