Nu när det blir allt kallare och mörkare är det så gott att laga soppa och äta den rykande het tillsammans med en bit bröd. Gårdagens lunch var just en sådan där typisk höstmåltid och soppan gjorde jag av sådant vi redan hade hemma. Med riven ingefära i fick den ett härligt och smakrikt sting!

rotfruktssoppa

rotfruktssoppa 2

Blomkålssoppa med rotfrukter och ingefära

ca 4 portioner

  • 2 gula lökar
  • ett blomkålshuvud
  • 2 rejäla nävar rotfrukter (jag hade morot, palsternacka, polkabetor och lite sötpotatis)
  • ca 1 cm ingefära
  • 1 grönsaksbuljongtäring
  • 2 dl grädde
  • 7-8 dl mjölk

Skala och hacka lökarna. Fräs dem mjuka i smör eller olja i en stor kastrull. Under tiden skär du blomkålshuvudet och rotfrukterna i mindre bitar. När löken är mjuk lägger du ner dem i kastrullen. Riv ner ingefära, häll på grädde och mjölk samt tillsätt buljongen. Låt alltsammans sjuda under lock tills blomkålen och rotfrukterna är mjuka.

Ta av från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd den eventuellt med grädde eller mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Servera direkt!

rotfruktssoppa 3

Jag toppade soppan med rivna morötter och räkor.

rotfruktssoppa 6

Vi åt soppan med några nyheter från FRIGGS. Deras senaste riskaka, som egentligen är en majskaka då den till mesta del består av majs (85%), har smak av amarant och örtsalt. Det är gott att toppa en smörgås med pålägg med örtsalt, men det behöver man inte när man äter den här majskakan. Gillar att samtliga av de nya majs- och bovetekakorna från FRIGGS är så tunna och spröda.

rotfruktssoppa 8

Knäckebröd är också gott till soppa.Visst är den smart och fin den knäckebrödshållare vi har?! Ser ni vart den kommer ifrån?

rotfruktssoppa 7

rotfruktssoppa 4
rotfruktssoppa 5
DSC05444

En varm soppa tillsammans med gott krispigt bröd toppat med mosad avokado, kyckling, tomat, bladspenat och citron. Riktigt gott det!

4 Comments

Write A Comment