Jag har hört om ägglatte ett tag nu och tyckt att det har låtit som en god och smart kaffedrink att till exempel börja dagen med eller att dricka som ett mellanmål. Ägglatte är kaffe som blandas med en mix av mandelmjölk (eller annan slags mjölk), ett ägg, kokosolja och valfri smaksättning. Med sitt krämiga skum blir den alltså en matigare form av kaffe.

agglatte

I helgen mixade jag till en sådan ägglatte och till en början var jag positivt överraskad av hur gott den smakade. Men dessvärre höll min positiva inställning till den inte i sig speciellt länge… Här kommer receptet på min ägglatte.

Ägglatte

1 portion

 • nybryggt kaffe (gärna starkt och gjort på nymalda bönor)
 • en skvätt mandelmjölk
 • 1/2 msk kokosolja
 • 1 ägg (rått)
 • kardemumma
 • kanel

Häll alla ingredienserna i en skål eller hög bägare. Mixa med stavmixer i ca 30 sekunder. Häll upp i glas eller mugg, pudra lite kanel (eller annan smaksättning över) och servera direkt.

agglatte

Jag drack min ägglatte som ett litet fika i söndags eftermiddag. Tyckte som sagt att den var god och krämig och sedan var det inte mer med det. Men så någon timme senare började jag känna av ett rejält magknip. Det högg till då och då i magen och några timmar senare behövde jag ställa mig på alla fyra varje gång det högg till. Så ont gjorde det.

Min söndag kväll blev verkligen inte rolig. Matförgiftningen hade slagit till och utan att gå in på detaljer kan jag säga att jag fick spendera min kväll till största del på toaletten. Min gissning är att det var det råa ägget i ägglatten som gav mig denna matförgiftning och hemska spysjuka. Kan möjligtvis annars vara något jag åt till lunchen, men jag tror mer på ägglatten. För även om det sägs att det går bra att äta/dricka råa ägg så undrar jag om det är så för alla och i samtliga fall? Jag kommer i alla fall inte våga mig på att dricka eller äta rått ägg igen och gissar att det var första och sista gången jag testade ägglatte.

På måndagen var jag fortfarande svag och öm i magen, men jag hade tömt mig klart och fick behålla det jag åt. Idag tisdag är jag mer eller mindre återställd. Men det var inte värt att få dricka ägglatte med tanke på de följder som den antagligen orsakade.

6 Comments

 1. Nej! Stackare. Jag har lagt i råa ägg i smoothisar tidigare, men kommer nog inte göra det efter vad du berättar. Krya på dig, kram.
  / Carolina

  • Det var ingen rolig upplevelse…. Det är ju inte säkert att det var på grund av det råa ägget, men kan ha varit. Så jag vågar inte riskera det igen.

   Tack för krya-hälsningar. Kram!

 2. Har druckit detta flera gånger och aldrig fått problem… Usch stackare! Kanske just detta ägget var gammalt?!

  Pillan

 3. Låter mer som om du fick ett gallstensanfall, vilket ägg och fett kan orsaka, får det själv ibland :)

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.