Förra året var jag ambitiös och frösådde basilika tidigt på våren, hade dem i ett litet växthus inomhus och vårdade dem väl tills de var stora nog för att plantera ut i trädgårdslandet. Vi hade vår egna basilikaodling och det var helt ljuvligt att ha så mycket basilika ute i trädgården att det räckte till hela sommaren. I år blev det inte av att jag gjorde detta, men har ändå odlat basilika, om än i mindre skala och på annat sätt.

Igår planterade jag ut två krukor basilika i trädgårdslandet, som jag tidigare handlar hem för att använda i matlagningen. Innan jag gjorde detta gjorde jag en smakrik basilikapesto och toppade en tomat- och mozarellasallad med ett gäng blad.
odla-basilika-pesto-2

Eftersom jag gör egen basilikapesto så pass ofta så höftar jag nu för tiden alltid mängderna av ingredienser. Om du vill veta på ett ungefär hur jag gör så hittar du mitt basilikapesto recept här.

odla-basilika-pesto

Denna pesto åt vi igår tillsammans med färsk pasta, riven parmesanost, rostade solrosfrön, grönsaker och …

odla-basilika-tomat-mozarella-sallad-2

odla-basilika-tomat-mozarella-sallad

… denna tomat- och mozarellasallad. Tomaterna är så härligt solmogna och smakrika nu och jag älskar verkligen kombinationen med mozarella och basilika. Ringlade också olivolja över den och toppade den med solrosfrön.

odla-basilika-och-mynta

Det gick åt nästan två krukor basilika till gårdagens lunch och dessa två planterade jag alltså ut sedan på eftermiddagen. Vi hade också en kruka mynta i köket och även den fick följa med ut i trädgårdslandet.

odla-basilika

Nu hoppas jag att både myntan och basilikan ska trivas i odlingslandet och ge oss fler goda blad i sommar. Har aldrig testat att odla basilika eller annan ört på detta sätt tidigare, men tycker att det borde fungera bra.

Här hittar du ett ljuvligt gott recept med pasta och basilikapesto.

2 Comments

  1. Pingback: Fröså basilika - så här sår du basilikafrön och för att sedan plantera ut

Write A Comment