Den här veckan har trailern för dokumentärfilmen “Mitt sockersöta barn” fått en bra viral spridning, framför allt på Facebook. Filmen har gjorts med utgångspunkt i det faktum att svenska barns dagliga energiintag består till 22 % av socker. I genomsnitt består alltså våra barns kost nästan till en fjärdedel av socker! Jag tycker det är galet och jag gillar att Thomas Skoglund och Jimmy Wixström, som ligger bakom denna film, har gjort något konkret för att visa på det negativa med detta.

I filmen får vi se Thomas, 31 år, leva och äta som en genomsnittlig svensk femåring under en vecka just för att försöka konkretisera problemet med barns höga sockerintag.

Det dokumentärfilmen ”Mitt sockersöta barn” visar är att Thomas, genom att äta som ett barn under en vecka, får kraftiga humörsvängningar, 20 % förhöjda blodfetter, omfattande orkeslöshet samt rejält visuella väckarklockor i bland annat hur mycket en glass för en femåring motsvarar för oss vuxna.

Det här är så intressant och samtidigt så oroväckande! Här kommer lite statistik, hämtat från verkligheten:

Mitt sockersöta barn

När ett barn äter en hamburgarmeny motsvarar det alltså 2 1/2 meny för en vuxen för att komma upp i samma sockermängd i förhållande till kroppsstorlek.

Mitt sockersöta barn

Mitt sockersöta barn

Mitt sockersöta barn

Svenska barn får alltså i sig som mest socker i hemmet, utanför de ordinarie måltiderna och på lördagar. Är det så att de flesta barn får äta godis i stort sett hela helgen lång?

Se gärna filmen och fundera över vad vi kan göra för att motverka detta. Med tanke på hur mycket socker det genomsnittliga barnet får i sig är det inte konstigt att många barn mår dåligt, är trötta och har kraftiga humörsvängningar. Det skulle jag också ha om jag åt så mycket socker!

Här hittar du trailern för denna dokumentär.

Mer läsvärt om socker och barn:

minska-sockersugOm du vill hitta mer inspiration när det kommer till att äta sött och samtidigt undvika socker vill jag tipsa dig om min webbkurs Sött utan socker. Med hjälp av den kan du hitta till ett mer balanserat förhållande till socker och minska ditt sockersug.

>>> Här får du mer information om kursen och kan också köpa den <<<

Bild och grafik i inlägget kommer från Aftonbladet.se

2 Comments

  1. Skrämmande naturligtvis, men det är ju alltid föräldrarnas ansvar! Det finns inte en chans att mina barn skulle komma upp i de nivåerna. Men samtidigt tänker jag att även “nyttigt godis” utan raffinerat socker trots allt innehåller mycket socker, tex chokladbollar gjorda på mängder av dadlar. Även detta ska man ju vara restriktiv så man inte vänjer sig vid att alltid äta något sött.

    • Håller med dig. Det är vi som föräldrar som har ansvaret. Jag märker ganska direkt på mina barn när de har fått i sig för mycket sött så man förstår hur känsliga deras kroppar är för detta.

Write A Comment