Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Mina löparrundor hemma

Löpning hemma

Inlägget innehåller affiliatelänk

Löpning är en grym träningsform ur många aspekter. Det ger bra träning för både kondition, uthållighet och benstyrka och det är ett ljuvligt tillfälle för att koppla av mentalt. Jag får ofta de bästa och mest kreativa idéer när jag är ute och springer och det har nog mycket att göra med att jag släpper alla måsten medan jag springer. Det är bara jag, naturen och löpsteget.

Löpningen innebär också en sådan frihet och det är enkelt att få till den i stort sett när som helst och var som helst. Det uppskattar jag!

Löpning hemma

På en ledig dag eller tidigt på morgonen, innan resten av familjen vaknar, njuter jag av att ta på mig löparkläderna, skorna och ge mig ut. Direkt efter att jag har stängt ytterdörren påbörjar jag mitt löppass, lite lugnt till en början för att väcka kroppen, och sedan med lite högre tempo.

Löpning hemma

Från vårt hus finns det två olika vägar att välja på. Antingen springer jag längs med bilvägen som leder bort till ett annat bostadsområde, förbi en fårhage och sedan ner till en äng.

Löpning hemma

Eller så tar jag den andra vägen, springer längs med den, förbi lekparken, ner för backarna och kommer till en annan del av samma äng. Hur jag sedan fortsätter min springtur är lite olika beroende på vad jag känner för.

Löpning hemma – mina olika rundor:

 • Klassisk asfaltslöpning – Jag springer på en gång- och cykelväg som går längs med bilvägen, den så kallade gamla vägen eftersom den är ett alternativ att ta med bilen om man inte tar motorvägen. Här kan man springa väldigt långt och länge om man så vill. Det längsta jag har sprungit på den var när jag tränade inför Stockholm Marathon och sprang 15 kilometer i ena riktningen och lika långt tillbaka. Vanligast är att jag springer denna väg i fem kilometer och vänder tillbaka så att passet blir en mil.
 • Blandad löpning till sjön – Jag har en favoritrunda som jag springer när jag vill njuta av vacker natur. Då springer jag bort till en skog, som ligger ca två kilometer bort, och fortsätter genom den bort till en sjö. Under det löppasset får jag njuta av både skogen och sjön samt vackra fält, hagar och små söta stugor.
 • Elljusspår – Intill den sjö som jag kommer till i rundan ovan finns ett elljusspår med en runda på ca 2,5 kilometer. Ibland inkluderar jag ett varv där i mitt njutpass till sjön och ibland tar jag cykeln dit för att mata ett antal varv innan jag är nöjd. Det elljusspåret är härligt på många vis. Underlaget är mjukt, den innehåller en hel del backar och utsikten över sjön är ljuvlig.
 • Backintervaller – Intill den fårhage som ligger nära intill oss finns en brant backe. Den backen är ypperlig för backintervaller, något jag inte gärna springer, men gör det ibland ändå för att det ger en så effektiv träning.
 • Trail – Vi bor granne med skogen dit vi ofta går för att plocka bär eller svamp, men det är inte så ofta jag springer i den. Traillöpning känns som en spännande grej och jag har länge tänkt att jag ska testa på det i vår skog. Får ta tag i det, känner jag!
  Löparsko Saucony Guide 10 Löparsko Saucony Guide 10

Jag har alltså en hel del alternativ att välja på när det kommer till löpning hemma. De senaste gångerna när jag har sprungit har jag gjort det i mina nya skor från Saucony. Jag var så nöjd med de jag fick för dryga året sedan att jag valde ett nytt par från samma märke. Mina gamla rosa är väldigt slitna nu och eftersom jag vet hur viktigt det är att ha skor med bra dämpning var det hög tid att byta. Gillar den turkosa färgen och ser fram emot många löppass med dessa framöver!

Inlägget innehåller affiliatelänk

4 kommentarer

 1. För mig är löpning det samma.. som meditation nästan.. men igår tog jag en joggingtur i prattempo med en kompis, oj vad kroppen inte svarade.. hmm den är visst lite trött än efter GV tror jag.. 🙂

  På tal om skor så måste jag byta.. har ju alltid kört i asics eftersom jag har pronantion, men är sugen på att byta o jag vill ha ett par superlätta.. funderar faktiskt att prova nike, för funkar det inte behöver jag nya skor till gymmet också.

  Hoppas du o familjen också får långhelg i solen!!

  1. Ibland är det så med löpning och då är det bara att gilla läget. Jag sprang också ett pass denna morgon med sega ben, men då försökte jag fokusera på att njuta av omgivningarna istället och köra ett lugnare tempo.

   Jag kan verkligen rekommendera Saucony, som har fungerat ypperligt för mig. Jag hade tidigare problem med smärta i skinkan, men det har upphört sedan dess!

   Ha en härlig dag!

 2. i ena skinkan? det är bara där jag har ont när jag har kört långpass, stumma ben så klart, men vänster skinka AJ… 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons