Sommaren 2017 var sommaren som jag besteg två berg. Det ena var Sveriges högsta och det andra var ett betydligt mindre berg i Reykjavik. Att bestiga Kebnekaise var något av det mest minnesvärda och härligaste jag någonsin har gjort. Att bestiga det lilla berget i Reykjavik var inte lika spektakulärt, men trots att vi upplevde en massa när vi var på Island så var eftermiddagen när vi gick uppför berget i närheten av där vi bodde det som satte mest avtryck hos mig.

Det här med att vara ute i naturen, röra på sig och göra det tillsammans med den man har kär är något alldeles speciellt och helt enkelt underbart. Så även om själva berget i sig inte var något särskilt så var denna upplevelse stark för mig.

bergsbestigning i Reykjavik

Från fönstret i den lilla lägenhet vi hyrde kunde vi se det här berget. Så där på avstånd var det svårt att avgöra hur högt det var och om vi skulle orka gå uppför det. Just därför kände vi att vi var tvungna att prova.

En av de första morgnarna på Island drog vi på oss löparkläderna och sprang bort till berget. Vi sprang en bit uppför det också, men eftersom ingen av oss var sugen på att ta ut oss något galet mycket den morgonen så tog vi oss inte hela vägen upp. Vi vände efter en stund och sprang tillbaka hem istället.

Men vi hade fått mersmak på att upptäcka berget mer och framför allt var vi sugna på att ta oss upp för att kunna njuta av utsikten där uppifrån. Så ett par dagar senare gick vi tillbaka till berget för att vandra uppför det istället.

bergsbestigning i Reykjavik

Vi tog inte den smartaste vägen dit då vi hamnade på en vildvuxen äng och i terränglik mark, men vi kämpade på. För vi hade berget i sikte!

bergsbestigning i Reykjavik

Ju högre upp vi kom på berget desto mer kunde vi ana hur vacker utsikten var från det.

bergsbestigning i Reykjavik

Och när vi efter en knapp timmes vandring hade tagit oss ända upp fick vi vår belöning i form av en riktigt vacker vy. Vi var tacksamma över att det var en så pass klar dag och att regnet höll sig borta just under de timmar som vi var på vår bergsvandring. Dagarna på Island i somras var annars fyllda med regn och rusk.

bergsbestigning i Reykjavik

Mannen läste på om berget och vi båda huttrade en hel del. Det var galet blåsigt där uppe på toppen och vindarna var rejält kalla.

bergsbestigning i Reykjavik

Men det var ändå en njutning att få vara där uppe på toppen och blicka ut över allt det vackra.

bergsbestigning i Reykjavik

Jag var nöjd över att ha bestigit två berg inom loppet av ett par veckor. Samtidigt gick ju inte denna upplevelse alls att jämföra med Kebnekaise-upplevelsen.

bergsbestigning i Reykjavik

bergsbestigning i Reykjavik

Men lika glad för det var jag och studsade runt en stund där uppe på toppen.

Vi stannade inte alltför länge där uppe på berget. Regnmolnen närmade sig och vi ville ta oss ner innan det värsta regnet kom. Så vi började gå.

bergsbestigning i Reykjavik

Bitvis hade vi sällskap av en äldre kvinna och en liten flicka. Den lilla flickan vara bara 4-5 år och super duktig på att gå i berget. Vi fick en känsla av att många islänningar är lite som norrmännen. De har liksom i blodet att “gå på tur”. Och med så vackra landskap och platser som finns på Island så förstår jag det.

Om du vill läsa mer om mina tips för att bestiga Kebnekaise klicka på länken. Om du vill läsa mer om våra underbara dagar på Island i somras läs mer här.

4 Comments

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.