Det var gott med julmat på julafton. Dagen efter var det också gott, men från och med Annandagen är det ingen hemma hos oss som är vidare sugen på mer julmat. Vi har fortfarande kylen full med massor av julmat och det är ju tråkigt att låta den förvaras. Då är det bra att man kan göra en hel del goda maträtter av sina julmatsrester.

Igår använde jag mig av resterna från julskinkan och julosten och gjorde en pastagratäng av dem. Barnen älskade denna krämiga gratäng! Här kommer receptet.

Pastagratäng med skinka - julmatsrester

Pastagratäng med skinka

4 portioner

  • 5 dl pasta
  • 300 gram (jul-)skinka
  • 1 gul lök
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl riven (jul-)ost
  • svartpeppar, salt och eventuellt muskot
  • smör
  • ströbröd

Värm ugnen till 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisning på paketet. Hacka löken. Tärna skinkan. Stek lök och skinka i smöret. Vispa ihop äggen med mjölken och krydda med salt, peppar och muskot. Blanda löken och skinkan med makaronerna och häll upp i en ugnsfast form. Häll äggblandningen över och grädda det i 200° C i 30 minuter, eller tills det fått lagom färg.

Pastagratäng med skinka - julmatsrester

Det passade väldigt bra att äta den krämiga pastagratängen tillsammans med grönkål och picklad rödlök, också de kvar från julbordet.

Picklad rödlök - julmatsrester

Picklad rödlök alltså. Så gott till nästan precis allt. Om du har missat hur man gör det så hittar du det super enkla receptet via länken.

Pastagratäng igår. Idag kommer jag göra någon god maträtt av laxen och räkorna som är kvar. Inte så dåligt med julmatsrester inte!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.