Jag kan ibland känna lite av en ledsamhet över att småbarnsperioden går så snabbt, att mina barn inte är bebisar längre och att tiden med ett litet knyte i famnen är förbi. Samtidigt som jag känner det är jag såklart tacksam för hur de båda utvecklas och jag känner glädje över att ha två barn hemma som nu för tiden är så pass stora att de är mer eller mindre självständiga (i vissa situationer i alla fall).

Helgen som var spenderade jag själv med barnen och jag slogs flertalet gånger av hur mycket som tyder på att de har blivit stora och att det finns mycket positivt med det. Med ett barn på 6 år och ett på 3 1/2 år i huset medför det en hel del fördelar.

Bra saker med att ha stora barn:

 • Det började redan i fredags kväll när jag kom hem från jobbet. Mannen hade varit hemma med dem hela dagen då Smilla spydde på morgonen och sedan återkommande flera gånger den dagen. När jag kom hem redogjorde hon noggrant för hur dagen hade varit och jag slogs av att hon inte längre var det lilla barnet som helt okontrollerat plötsligt kunde börja spy utan nu är hon så stor att hon kan känna själv att det är på gång och hinna hämta burken eller gå in på toan. Sedan var hon såklart ynklig och gjorde sig liten i min famn, men det hör ju till när man är barn och sjuk.

Vinter i trädgården

 • På grund av Smillas dåliga mage i fredags höll vi oss inne mestadels i helgen. Men på söndagen var vi ute en sväng. Medan jag skottade snö drog Wilmer Smilla i en pulka till lekparken och först en stund senare kom jag efter. Tänk att de är så stora så att de kan gå själva till lekparken nu!

Vinter i trädgården

Vinter i trädgården

 • Något annat som fungerar nu när de är så pass stora, om jag behöver vara inne för att jobba, städa eller vad det nu kan vara, är att de kan gå själva ut på trädgården och springa X varv runt huset och sedan komma in igen. Den varianten fungerar optimalt om jag inte hinner gå ut just då medan de har spring i benen.

Vinter i trädgården

 • De är nu stora noga för att städa sina rum helt själva och då ingår även dammsugning.
 • De kan duka fram frukost, fika och kvällsmat själva, vilket var precis vad de gjorde igår kväll när jag stod i duschen och de var hungriga på middag. Då var bordet redan dukat när jag kom ut från badrummet!
 • De kan gå upp själva på morgonen, klä på sig och börja leka, pyssla eller vad de nu vill göra. Igår morse gick Wilmer upp säkert en timma innan mig och Smilla. När vi vaknade till liv satt han nere i vardagsrummet, påklädd, och lade pärlplattor.

Vinter i trädgården

Vinter i trädgården

Tänk vad mycket det är som är enklare i vardagen nu när barnen är så stora. Jag älskar varje stund med dem (så länge de inte bråkar eller trotsar), men av praktiska själ kan det vara smidigt att ibland låta dem går före, börja innan eller göra något på egen hand. Jag märker också stoltheten hos dem när de själva dukar ett bord, bäddar sina sängar, dammsuger sitt rum eller hjälper mig att baka en kaka. Det är härligt att se!

2 Comments

 1. Det är faktiskt början av en ljuvlig tid.. Tills dom kommer upp i tonåren o ska vara ute själva på sena nätter osv, eller att dom har skaffat körkort o åker omkring på sena nätter.. Men bebisar är ljuvliga, 1,5åringar är ljuvliga men uberjobbiga att ha koll på, från 3 är det nära på bara positivt om man nu bortser från svinjobbiga trotsperioder som tydligen pågår för alltid… :) Min 18åring har dom ju fortfarande..

  Men att ha stora barn (min lille är 8år i år) är så skönt o mysigt o kul… O vi är rätt så duktiga på att dela på oss också. Påskveckan får lilleman vara hos farmor o farfar ett dygn o vi andra 4 åker till Göteborg o gör sånt som dom uppskattar, sen åker ju jag o 18åringen 4dagar själv till sth på påslovet nått som bara vi uppskattar, hotell o shopping, det hade inte funkat med hela familjen.. :) Det bästa lilleman vet är ju att få åka till vår sjöbod själv med en förälder så det händer ju också då o då… Skönt att få åka dit upp med bara honom o mysa o sova o spela spel…

  • Låter som att vi har en härlig tid framför oss!

   Tror också att det är bra att dela upp familjen sådär ibland. Viktigt att varje barn får sina egna stunder med föräldrarna och vice versa också såklart!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.