För några veckor sedan var jag på ett både trevligt och väldigt intressant lunchevent, arrangerat av Quorn. Ni som läste det inlägg jag skrev om det eventet kanske också minns att Jessica Frej var där och bjöd på en magisk god Quorngryta? I detta inlägg kommer jag dela med mig av receptet samt bilder på när jag någon vecka senare lagade denna gryta hemma. Jag kommer också berätta om de viktiga insatser som Quorn gör för vårt klimat. Inlägget är skrivet i samarbete med Quorn, men som vanligt är orden och åsikterna i inlägget mina egna.
Om klimatavtrycket från maten och vad Quorn gör för att minska det
I Sverige är klimatavtrycket från maten vi äter cirka 2 ton CO2e per person och år. Det är lika mycket som vi behöver komma ner till för vår sammanlagda konsumtion per person och år för att det ska vara globalt hållbart.
För några veckor sedan lagade jag alltså den ljuvligt goda dragongryta som Jessica Frej har tagit fram receptet på.
Klimatavtrycket för detta recept är endast 0,47 kg CO2e per portion. Detta kan jämföras med en nötköttsgryta med ris som ligger på cirka 3,8 kg CO2e per portion. Det rekommenderade dagliga klimatavtrycket för mat per person är 2,5 kg CO2e.
Jessica Frejs galet goda Quorngryta med dragon
Detta recept är ovo-vegetariskt
4 portioner
- 600 g Quorn-filéer
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk peppar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 1 gul lök
- 2 dl vegetabilisk fraîche
- 2 dl vegetabilisk matgrädde
- 2 tsk mörk soja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 4 msk torkad dragon
- 2 msk grönsaksfond
- 2 msk dijonsenap
- 8 bitar soltorkade tomater klippta i bitar
Tillbehör:
- 1 kg potatis, gärna rödskalig
- olivolja
- salt
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i tunna skivor. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Salta och ringla över olivolja. Baka i ugn i cirka 25 minuter.
Hacka lök och vitlök. Salta och peppra filéerna och stek dem sedan i rapsolja. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vegetarisk fraîche, vegetarisk matgrädde, äppelcidervinäger, soja, grönsaksfond, senap, dragon och soltorkade tomater. Rör om så allt blandas väl och låt puttra 5 minuter.
Servera dragongrytan med Quorn-filéer och varm ugnsrostad potatis.
För mig var det lite nytt att använda vegetabilisk fraiche och matgrädde istället för varianter gjorda på komjölk. Det visade sig bli hur gott som helst och jag inser att detta är en mycket bra alternativ för att kunna laga vegetarisk/vegansk mat.
Dragon är inte heller något jag använder så ofta i mitt kök, men nu ska det bli ändring på det för det var verkligen hur gott som helst. För övrigt var de andra smakerna i grytan i en härlig harmoni och gav en ljuvlig smakexplosion åt smaklökarna!
Hittills har min familj varit lite skeptisk ibland när jag har lagat vegetarisk mat, men denna Quorngryta älskades av samtliga. Jag kan verkligen varmt rekommendera den, både på grund av smaken och dess fördelaktiga klimatavtryck.
Det är verkligen en win-win för alla att välja Quorn istället för kött. Jag har full förståelse för att man kanske inte vill utesluta vanligt kött helt, men att få in Quorn som en återkommande ingrediens i matlagningen tycker jag alla ska försöka sig på.