Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Julens finaste pepparkakor med kristyr

Pepparkakor med kristyr

Som jag skrev i det senaste inlägget så har helgen varit en relativt kravlös sådan, med undantag för några aktiviteter, främst i form av julbestyr av olika slag.

Ett sådant julbestyr var när barnen och jag tog fram pepparkaksdegen som vi hade i kylen och bakade årets pepparkakor. De var båda två väldigt duktiga och hade tålamod att hålla på riktigt länge, så pass länge att det knappt blev någon deg kvar till mig att baka av.

Pepparkakor med kristyr

När de tre plåtarna med pepparkakor var klara vispade jag ihop en kristyr och fyllde en sprits med den. Det var enkelt att vispa kristyren; 4 dl florsocker, en äggvita och en skvätt ättikssprit som jag vispade med en elvisp.

Barnen var snälla att låta mig börja med spritsandet. Jag hade hittat några bilder med pepparkakor med kristyr, som jag använde som förlagor. De var båda väldigt engagerade i mina pepparkakor och hjälpte mig att få till det genom att instruera och tipsa. Sedan var det dags för dem att göra mönster på sina pepparkakor, vilket visade sig vara ganska så tålamodskrävande…

När jag satt där och gjorde mina pepparkakor med kristyr så tyckte jag att de blev misslyckade, men med lite distans och efter en stund ändrade mig och valde att vara nöjd över dem i alla fall. Det var ju trots allt första gången jag gjorde detta.

Här kom två av storebrors pepparkakor med också!

Det är nästan som terapi att sitta med spritsen och göra konstverk av kristyren. Till nästa gång ska jag införskaffa mig en ännu smalare sprits och så ska jag de till att ha lite mer tid för det. Att spritsa pepparkakor med kristyr är inget man ska göra när man har bråttom eller när man har två barn som hänger över axeln och också vill göra, åtminstone inte om man vill att det ska bli riktigt fint.

Vår andra advent förgylldes med både fina och väldigt goda pepparkakor och vi har ett gäng kvar att njuta av framöver också.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons