För några veckor sedan fick jag hem Viktiga Barn – kokboken, en receptbok lämpad för framför allt barnfamiljer. Kokboken Viktiga barn innehåller massor av recept på näringsrika måltider för hela familjen, det vill säga härlig inspiration för att kunna hålla en hälsosam livsstil.

Mina barn började bläddra i boken direkt när den kom och hittade flera recept som de ville att vi ska testa. Vi kommer säkert göra en del av recepten på olika mellanmål och lördagsgodis framöver, men också testa flera av vardagsrätterna som finns med i boken då väldigt mycket ser väldigt gott ut.

Än så länge har vi lagat den tacopaj som finns med i boken. Jag modifierade receptet lite med det vi hade hemma. Här bjuder jag på min version av tacopaj-receptet från boken!

Tacopaj recept från kokboken Viktiga Barn

Tacopaj recept – från Viktiga Barn Kokboken

ca 6 portioner

Pajskal:

  • 50 gram smör, rumstempererat
  • 2 dl grahamsmjöl (går att använda t ex mandelmjöl eller kikärtsmjöl annars)
  • 1 dl sesamfrön/linfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • (1 tsk cayennepeppar)

Äggstanning:

  • 4 ägg
  • 3 dl riven, lagrad ost
  • 1 rödlök, finhackad
  • ca 2 dl mjölk
  • salt & peppar

Köttfärsfyllning:

  • 500 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • tacokrydda
  • 1 röd paprika
  • svarta oliver

Tacopaj recept från kokboken Viktiga Barn

Tacopaj recept från kokboken Viktiga Barn

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rund form med löstagbar kant.

Blanda det rumstempererade smöret tillsammans med de torra ingredienserna till en pajdeg. Pressa ut degen i formen så att den täcker hela botten och det mesta av kanterna. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Dra ner värmen i ugnen till 180 grader efter det att du har tagit ut pajskalet.

Stek lök, vitlök och köttfärs tillsammans med kryddor tills allt är genomstekt. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen med en gaffel. Fyll pajskalet med köttfärsen. Skär paprikan i strimlor och toppa med den samt häll över äggstanningen.

Låt pajen grädda ytterligare 30 minuter i ugnen.

Tacopaj recept från kokboken Viktiga Barn

Garnera pajen med svarta oliver och servera den tillsammans med tacosås och grönsaker.

Tacopaj recept från kokboken Viktiga Barn

Man kan tro att det grövre pajskalet skulle få barnen att inte gilla denna paj, men de tvärtom älskade den. Att laga en matpaj till middag är ett smidigt sätt att få till måltiden. Den lagar sig mestadels själv i ugnen, vilket ju är väldigt bekvämt!

Kul med en ny kokbok, som helt klart kommer inspirera oss mycket i köket framöver! Här hittar du den.

2 Comments

  1. Men taco är ju det bästa enl barnen i alla former… o då kan man smaka på nya saker också.. tur taco kom till sverige.. :)

    Jag gör en mkt onyttigare paj men samma köttfärs men ovanpå har jag creamfraiche, majonäs, hackade tomater o hackade pepperoni o riven ost, man blandar alla ing, o häller det ovanpå köttfärsen o sen in i ugnen.. blir såå god. Ska verkligen prova din!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.